Zalety korzystania z gliceryny

0
168

Jeszcze kilkanaście lat temu, gliceryna była substancją uważaną za niebezpieczną. Uważano, że negatywnie wpływa na zdrowie. Z czasem okazało się jednak, że jest w pełni bezpieczna, a jej niesamowite właściwości, można stosować w kosmetyce.

Czym jest gliceryna?


Gliceryna jest alkoholem rozpuszczalnym w wodzie, a także w innych alkoholach. Nie rozpuszcza się za to w olejach, ale jest w stanie rozpuścić wiele z nich i może być stosowany jako emulgator do dodawania olejów do preparatów. W czystej postaci jest substancją bezwonną i bezbarwną, ale ma charakterystyczny słodki smak. Jest lepka i przezroczysta, dlatego często dodaje się ją do preparatów, ze względu na jego właściwości nawilżające i modyfikujące lepkość. Dodanie go do formuły kosmetyku jest niedrogim sposobem na nadanie produktowi grubej, aksamitnej tekstury, co jest często cechą cenioną przez konsumentów. Ma właściwości utrzymujące wilgoć, dlatego gliceryna na włosy i skórę jest często wykorzystywanym środkiem w kosmetyce. Jej lepkość i wysoka temperatura wrzenia, sprawiają, że jest ona skuteczną metodą podkreślającą skręt loków i minimalizującą puszenie.

W przypadku rozcieńczenia, gliceryna okazuję się świetnym środkiem nawilżającym i utrzymującym wilgoć, co jest pomocne w walce o piękne włosy. Jest jednak parę rzeczy, na które trzeba uważać. Ważnym jest, aby zachować ostrożność podczas używania go w środowisku o umiarkowanej wilgotności. Gliceryna absorbuje dużo wilgoci z powietrza. Skutkiem tego może się okazać pęcznienie włosów i mniejszy skręt loków. W przypadku suchego powietrza gliceryna będzie wyciągać wilgoć z włosów i faktycznie je odwadniać, co może doprowadzić do uszkodzenia i łamania włosów.

Gliceryna w pielęgnacji

Korzyści gliceryny są równie pomocne w pielęgnacji skóry. Benefity są liczne, ale przede wszystkim ważne są zdolności do nawilżenia skóry i utrzymania jej nawilżenia. Do korzyści stosowania tej substancji można zaliczyć, również zdolność do ochrony skóry przed podrażnieniami. Praca z gliceryną sprawia, że ​​sucha skóra jest niesamowicie miękka i elastyczna. Przyczynia się do wzmocnienia cennej bariery skóry. Z pomocą gliceryny inne składniki łatwiej przenikają do najwyższych warstw skóry, a skóra zyskuję odporność. Gliceryna, bierze również udział w transporcie i aktywności akwaporyn na powierzchni naszej skóry. Akwaporyny to białka, które kierują przepływ niezbędnych substancji nawilżających. Odgrywają kluczową rolę w utrzymywaniu równowagi nawilżenia skóry, zapewniając jej gładkość nawet w najbardziej nieprzyjaznym klimacie.

Dzięki cennym właściwością gliceryny można ją spotkać w wielu kosmetykach. Ze względu na zdolność do opóźniania pojawiania się zmarszczek, glicerynę często można spotkać w kremach przeciwzmarszczkowych. Znaleźć ją można, także w innym typach kremów, szczególnie w takich, których zadaniem jest nawilżenie skóry. Ponadto, obecna jest w różnego typu balsamach, szamponach czy odżywkach. Oczywiście nie trzeba się ograniczać do drogeryjnych kosmetyków. Glicerynę można znaleźć w każdej aptece, więc można przygotować własne kosmetyki na jej bazie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here