Strona główna > Dlaczego warto?

Dlaczego warto?

Dlaczego ważna jest higiena rąk?

Higiena rąk jest najważniejszym sposobem zapobiegania rozprzestrzenianiu się patogenów (mikroorganizmów chorobotwórczych) w tym mikroorganizmów odpornych na antybiotyki.

Dlaczego powinniśmy stosować preparaty antybakteryjne do higieny rąk?

Preparaty antybakteryjne stanowią doskonałą alternatywę dla mydła i wody, kiedy nie mamy do nich dostępu. Warto je również stosować w okresach, gdy zwiększa się zachorowalność na choroby układu oddechowego i pokarmowego.

Mycie rąk czy stosowanie preparatów antybakteryjnych?

Podstawową ochroną przed rozprzestrzenianiem się mikroorganizmów jest mycie rąk. Natomiast nie zawsze mamy czas i możliwość mycia rąk. Z tego powodu szybszym i bardziej dostępnym sposobem ochrony jest stosowanie preparatów antybakteryjnych. Co więcej stosowanie preparatów antyseptycznych jest bardziej skuteczne i znacząco zmniejsza ryzyko zakażeń, niż stosowanie wody i mydła.

Kiedy stosować wodę i mydło, a kiedy preparaty bazujące na alkoholach i innych składnikach antybakteryjnych?

Kiedy ręce są w widoczny sposób zanieczyszczone (zabrudzone) stosuj wodę i mydło. Natomiast w sytuacji, gdy dłonie nie są zabrudzone w widoczny sposób, stosuj preparaty bazujące na alkoholu i innych substancjach antybakteryjnych.

Co bardziej wysusza dłonie: woda i mydło czy preparaty bazujące na alkoholach?

Przy długotrwałym stosowaniu preparaty do higieny rąk bazujące na alkoholu w mniejszym stopniu uszkadzają skórę niż woda i mydło. Częste mycie rąk powoduje, że skóra jest bardziej wysuszona w porównaniu z antybakteryjnymi preparatami do higieny rąk. Dodatkowo preparaty te zawierają składniki nawilżające, takie jak np. gliceryna.

CZY WIESZ, ŻE…?

Z dłoni do ust – jedna z najszybszych dróg do przewlekłych chorób. (WHO)

Więcej bakterii jest na blacie kuchennym, klawiaturze komputera, telefonie, biurowej drukarce, pilocie od telewizora, portfelu czy w damskiej torebce, niż na desce sedesowej! Według badań profesora Charlesa Gerby, mikrobiologa z Arizony, na 1 cm2:

  • biurka można znaleźć 3249 bakterii
  • klawiatury 510 bakterii
  • deski sedesowej 7 bakterii
(Przekroj.pl, 01.12.2008)

17 różnych rodzajów bakterii i grzybów na rękach warszawiaków znaleźli lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka w badaniu w 2010 r. m.in.: wirusa grypy, gronkowca złocistego, wirusa „żółtaczki”,, salmonellę, e-coli, czerwonkę.
(Życie Warszawy, 14.10.2010)

Statystki badań z różnych źródeł (lekarzy z Centrum Zdrowia Dziecka, Zespół doktora Noaha Fierera z University of Colorado, Państwowego Zakładu Higieny, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Światowej Organizacji Zdrowia i in.) prowadzą do podobnych wniosków:

Na naszych dłoniach obecne są m.in.:

  • gronkowiec złocisty – może wywołać zatrucia, zapalenia płuc, czyraki, jęczmienie,
  • wirus grypy,
  • salmonella – zatrucia pokarmowe,
  • wirusy zapalenia wątroby typu A – żółtaczka pokarmowa,
  • pałeczka krwawa - zapalenie dróg moczowych,
  • paciorkowiec kałowy - zapalenie płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, zakażenia ran,
  • pałeczka okrężnicy - zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych u noworodków,
  • kropidlak - grzybice skóry, płuc, astma oskrzelowa,
  • enterobacter spp. - zapalenie płuc, zakażenie, ran pooperacyjnych, sepsa.
(Życie Warszawy, 14.10.2010).

W badaniach mikrobiologicznych poręczy, uchwytów, kasowników i innych elementów wyposażenia środków transportu publicznego wyhodowano 11 różnych rodzajów drobnoustrojów, z czego najgroźniejsze to bakterie Salmonelli, gronkowca złocistego, czerwonki (Shigella), wirusy zapalenia wątroby typu A oraz potencjalnie chorobotwórcze bakterie kałowe.
(Dziennik Polski, 26.03.2011)

Centrum Zdrowia Dziecka przebadało także centra handlowe, bankomaty i same pieniądze. Pod względem zanieczyszczeń galerie handlowe wypadły tak źle jak dworce kolejowe. 15 proc. stanowiły bakterie flory kałowej. A na banknotach królowały grzyby.
(Życie Warszawy, 14.10.2010).

Na dłoniach kobiet znajduje się 4 razy więcej bakterii niż na dłoniach mężczyzn. Mimo dokładniejszej i częstszej higieny kobiety mają wrażliwszą skórę i mniej kwasowe PH, co sprzyja rozwojowi bakterii.
(Focus.pl, 06.11.2008)

Corocznie 3,5 miliona dzieci umiera na choroby układu pokarmowego, spowodowane brakiem higieny.
(Rzeczpospolita, 15.10.2011)

Według lekarzy z CZD jeśli właściwie mylibyśmy ręce, to nawet o 50% zmniejszyłaby się liczba zatruć pokarmowych, a o 1/3 zakażeń wirusowych.
(Życie Warszawy, 14.10.2010).

Średnio myjemy ręce tylko ok. 4-5 sekund! A WHO i inne instytucje ds. higieny zalecają 20-30 sekundowe dokładne nakładanie produktu myjącego w 8 ruchach, z uwzględnieniem zewnętrznej i wewnętrznej strony dłoni i palców, przestrzeni między palcami, paznokci.